Tuesday, January 31, 2017

Farah Diana's Happy Jar


This. Is. MY "Happy Jar".
As i concluded 2016 as one of my toughest year so far, I had to have something to keep me sane this year and the years after. So, I came across posts on Facebook about this somewhat writing out a good thing happened in a day from day 1 and to be read end of the year. Well, i just started this and it already felt good having to take a few minutes of the day, before tucking in, to conclude the day with a positive highlight. It keeps me going. Alhamdulillah.
Well, the beginning of 2017 isn't that smooth anyways. But, HEY, at least, i am calmer i think.

A new phase in life. New challenges awaiting.
Had to juggle up with things, emotions and so much more.
But in sha Allah, i can pull these through.

So far, even though i missed a few days in that jar, but i am pretty sure most of the content revolves around Mr Husband. Angau sangat hang ni, Paghah!!

Sakit pun dari dia.
Tapi bahagia pun sebab Allah pinjamkan dia kat aku.
How could i not be grateful when He had given me such joy, when i, as His slave is filled with sins? Sayangnya Allah kat hamba Dia walaupun aku tahu betapa kerdilnya aku, betapa banyaknya kurang aku ni. Dia uji aku kaw kaw sebab aku dah kurang meratap agaknya. Ya Rabb.

Hasbunallah Wa Ni'mal Wakiil.
Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah sebaik-baik Pelindung kami.

i can't write much more.
Truth is, i am not in a really good mind to blog. I might blurt nonsense (puih! macam selama ni kau serius, Paghah? Pang kang!)
But i want to mark something down.

I am always bad at verbal words.
U see me with words here but truth is when it comes to serious matter, i do have some issues expressing myself.
Yes, i admit it, it's hard to crack me.
Even to my own mother.
I could only cry and when i am asked to tell what's bothering, i'll end up still locking my mouth and after a warm hug, i'll appear back to myself and run back to my daily routine.
Complicated enough?
I know.
Some might despise this kind of character.
But i am learning to express myself better, But it takes time.
My biggest mistake is i had built the wall too thick that even my own family had problems going through it.
I have always let myself appear all tough and bak kata orang, 'sado', when the real me is actually so vulnerable.
I tend to hold everything in. And someone just recently told me, (when i told her how my character is briefly), that THAT trait is the most dangerous one. Quiet but when things are too heavy, she is quite sure the explosion is going to be massive.
AND. THAT is why i tend to hold in, i isolate myself and let myself rationalize and i'll be back on track. In sha Allah. I have my ways, trust me. I'm a slowpoke, yeah, i know.

DAHHH! Sudah. kata cannot write much more tapi selamat dah khatam satu lagi perenggan. Hang bab melalut memang pakar, Paghah.

ps: To whom it may concern, andaikata awak jumpa blog ni, just don't let me know. By all means, u can "read" me here. Just, read "me" silently. Like what i am doing to "know" you.

Yang Sedang Cuba Bangkit,
Farah Diana.

Friday, January 27, 2017

CNY School Break!

means yayyyyyy!!



Sooooo, yesterday the school was officially closed for the Chinese New Year break.
But Mr Husband only starts his break today >.<
So, we'll be heading to JB today straight from his college.
Eh haaaa. Yes, Mr Husband further his studies. Alhamdulillah, rezeki orang kata.
Quite hard for me (don't know about him, though. but it is to me!) surpsrisingly.
Well, i always thought it would not be much different being far apart since i was always quite independent all these years. To top it off, we were on long distance too about a year before we got married.
Boy was i wrong!
I had to battle with myself accepting my roomate will not be by myside all the time.
The feelings was..... different.
i don't know how to put it into words.
Hence i really look up to those wives of the husbands that work offshore, or of those who work odd hours. You know, they who had to go protect the country, those who had to work far due to their duty and all; the army, the navy, the police, the medical practitioners (docs, nurses and etc). May Allah bless you for having so much patience in you.
I, too, am trying and learning to not be too manja. HAHAHA. Sumpah menyampah rupa-rupanya aku ni clingy. And...err...yes yes. Mengaku la memang manja pun. But not many people know that side of me. Lalalaa. Kbai!

Well, Let's just hope the traffic don't bully me much today.
Yes, I have to drive.
Mr Husband has some issues driving.
So, it's okay.
So far, i'm cool with it.
Driving had been one of my therapies anyways. It helps me think once in awhile HAHA.
Which reminds me,


Yang Kelam Kabut,
Farah Diana.

Wednesday, January 25, 2017

Swim fish Swim!


Alright, straight to the point, today was quite rough.
Errr....I am like this, where i will easily be brought down by one misfortune even i have had more good things happen on that day. Haishhh. Really got to fix that trait, though.
When i sit back and reevaluate my day today, i think i deserve to be happy and accomplished than being down.

Kindy had Maulidur Rasul celebration this morning. Just a simple one, parade around the mosque with selawat, followed by performances by the kids; group speech by the 6 year-olds, nasyid by the little ones (4 and 5 and the toddlers too).
Then off we went back to our classes for break and then i had to deal with a cranky new girl.
She was okay since morning but well, she decided to test her teacher after that. No worries, girl, i still love you. We'll fix your dramas next week after the CNY break, okay? (Trust me, i was and am still a drama queen too, so let teacher teach you how to play it wisely. HE HE HE. Just kidding!)
Because i had to deal with a case then, i let the others explore their imaginations with play dough.
There was this one boy really i can't tell whether or not he already catch his lessons or not.
But today, he caught my attention with his spider play-dough. It was beautifully crafted i did not believe he did it at first.

Okay laaa okay laaaa. Maybe ada la bebudak yg pernah buat lagi power dari ni. 
Its just me who haven't met them yet. So, this is my first time.
Which hits me, 
he has something big hidden in him.
Heck, scratch that.
EVERY child has something special hidden in him/her. It is us, moms & dads (or/and teachers) to try surface their talent. 
I don't really "see" yet how or where this could lead him to, but I'm pretty sure he might not go on the mainstream but he'll sure shine anyways. 
*okay, teacher Paghah is getting mushy haishhhh. Tak sampai sebulan lagi dengan these new semester, i get attached too easily with my class i think.*

Then, later that day, we cleaned up and it was almost time to go home. Well, it wasn't too soon to release them from class, but it was to short of a time too give them workbooks or read a story.
Hmmm. I couldn't really rely on my lesson plan then.
Suddenly, i just randomly asked them to sit and just randomly do things BUT with their mouth shut (teacher dah penin hey dengar korang riuh benor battery tak pernah habis hish). 
Asked them to clap hands. They did.
Asked them to blink eyes. They did. 
Asked them to raise right and left hand. They did.
Surprisingly. They waited eagerly for the next instructions.
Masya Allah. Thank You for the ilham.
I went a little bit further since they seem to enjoy it.

"Pretend you are a little tree, and u get hit by the wind. Whoooooooooooh"
We swayed our hands left and right slowly.
Then the wind blows harder. AND harder and harrrrder.
You can just imagine how excited they were when i had them play with the speed.

"Now, let's be a fish. 
Swim little fishes.
*Pause. Silence*
"Oh DEAR! 
It's a SHARK! Run away!!! Swim faster. Run run RUN!"
Please, don't lempang me. How can a fish RUN?! But how laaa to describe macam mana ikan nak escape lelaju wey!
"Hide behind the rock!
Take a peek.
Has the shark go away?
Now let's continue swimming, little fishes"

"Teacher! I want to be a whale!"

Okay. Makin enjoy. 
I like it too anyways. So layan je lah. 
We swam as whales and we ate fishes, we ate the octopus, we ate the starfishes too.
They did it and in sync. For the first time i felt like i finally have a program.

In sha Allah. Maybe i can use more of this role play for them to explore their imaginations and perhaps i could think of a way...err...or maybe research more on similar method to incorporate this kind of "drama" to make them catch their lessons faster? 

See, Paghah.
One misfortune should not ruin your day.
Because, "Everyday might not be good, but there is always something good in everyday!"

Till then, love.

Yang Bersyukur,
Farah Diana.

Saturday, January 21, 2017



Dear blog.
Gituh. Tak masal la ni gaya nak main dear diary bagai kan. Pfft!
What's up?
Do people still blog anyways?
There's Instagram.
Apa lagi yang mek tatau.
Mek oldschool, kenal blogspot ni jah HAHAHAHA ok taklawak.
But oh well.
At least I know there will be always a spot where i can throw my thoughts and words randomly.
Especially those of i can't really say to anyone upfront or to face.
Point is, i have no idea why am i here at this hour. Well, to be frank, the night is still young anyways. Boo Hoo!

Am in a rebel mode right at this moment.
Locked the door.
Switched off the phone. Err....ok, did not switch the phone though.
Headphones on, full blast.
There is a reason why i have this self-healing character in me.
Gitoh! Feeling sangat self0healing.
But, yeah. I think i can claim that trait IS in me.
Things happen.
and i am not really the type who could easily express my frustrations that much.
I tend to hold it in. But I will BEBEL somewhere (or to someone if happens to have anyone around), but THAT really depends. Sometimes i jump into the silent mode. THAT, is dangerous. Because THAT means, I am on the verge of exploding.
Okay, i have promised myself to build positive vibes this 2017.
So, that is enough about what negative air surrounding me now.
Am just going to enjoy the music and try to sing them along and ....and...and recover myself quickly OR go to sleep ASAP.

FARAH DIANA, you ARE a strong girl.
Fight it! and LIVE! (as in "Leeeeev" peeps! Not "Layyyyyv" ye. Kbai)

Ps: Bobo, you know the atmosphere or emotion i am on when i speak too much English outside of my working hours. Yes, it means I am searching for peace or i am in need to neutralize the negative vibes. Wish me luck!

Yang Sedang Mencuba,
Farah Diana.

Monday, January 09, 2017

Goodbye 2016, Welcome 2017!


Alhamdulillah. Even though 2016 was a tough journey, I made it through.

Before i go into the above photo, I guess i just want to recap 2016. I dont know but i feel 2016 was far the toughest so far (well, we dont know what is coming but hopefully I can learn to pull it through from the 2016's experience, in sha Allah) And, im goin to shortlist into just Three (or four hehe) Big things that happened. Because i want to look forward. ^_^

1. Marked the 2nd year for me as a preschool teacher.
Well, gotta say it  was also quite stressful with lots of pressure though. But in the end, when you hear good things from parents or grandparents or friends, all those pain just went away. Of course i am so grateful towards, the Almighty, i know i wont survive this far if it wasn't for Him.

2. This number two.... is so hard for me to say.
We lost our dear sister. Very close to my big day. about a month or so.
Brain cancer. But we were pretty sure she have fought well.
When the doctor said she has 6 months (but he clearly said dont hold to that fact because that is just merely a prediction), she survived up to FOUR YEARS. Alhamdulillah.
Kak Lin, I miss you. So much! Al Fatihah. Kita jumpa di Jannah nanti ye, in sha Allah.

3. Another sister of mine had a major surgery. Much closer to the wedding date, diagnosed just a week before the day.
Allah je tahu betapa runtuh hati tengok the only sister left suffering major pain. Seeing the worries in Mummy's face. But being Farah, i know i cant collapse then. People might see me all strong and sado segala, tapi senyap-senyap aku lari pi kat adik-adik aku (teachers which i regard them as sisters from kindy) and breakdown sampai lebam mata. And also whatsapp bestie. Itu je aku mampu untuk pick up balik sisa semangat yang ada. Nak ngadu kat Encik Tunang then, i was still really selective to reveal my true self to people termasuklah beliau. Hanya orang tertentu sahaja (dan blog ini. duh!) yang aku open up. To others, I do set quite a high benchmark. Sorry. (Encik Tunang, errr...yang dah sah as Mr Husband, maafkan saya - if u ever find this blog HAHAHA - ye, saya memang camni. Suka main nyorok-nyorok perasaan hehe. But now I open up everything to you muah sikiiit! >.< )

4. As to cover up the tough journey, at least, the end of 2016 was summed up with Our Wedding, 10. Dec 2016. As the photo above. Alhamdulillah. It was one of the best things happened.

Dalam kesempatan ni, sambil-sambil hakak bikin open letter untuk my dear Mr Husband:

"Encik Mohd Firdaus,
Thank you for giving me chance to feel loved, and to love.
Thank you for accepting me despite all the flaws.
Thank you for letting me be Myself. At the same time, guide me to be a better wife and daughter.
Thank you for teaching me what is love and what is rindu.
Our journey has just begun and i know it wont be easy.
May Allah bless our marriage and let it last till Jannah.
I love you more and more everyday.
Even though we barely know each other yet, but i am learning to know you more (bercinta lepas nikah la katakan....hew hew hew)
And everytime i learn new thing about you, i fall even more in love with you.
AND, i become this cheesy girl, semakin jiwang ferum oksida bak kata zaman rempit dlu, but i just can't help it but to feel semakin cinta sama you. Ecewah!"

Before orang yang membaca blog ini muntah hijau (which i doubt anyone would come across this blog anyways), i think i shall hit the button already.
Oh yeah, because i need to solve the math equation Mr Husband gave earlier sebab dia kena study (dia baru selamat register sambung belajar, by the way) dan tak memasal soh hakak study jugak untuk dia. kihkihkih.

Alright, Till then.

Yang Penuh Rasa Cinta (gitohhh!),
Farah Diana.

Rafting 4.0

This post hakak dah draft setahun lepas rasanya. 
Kepala hotak dia baru perasan tak post lagi. gambar apa nak insert pun hakak dah lupa. tapi hakak nak post gak je la. 
Kau fikir senang akak nak lempar words elok-elok camni HAHAHAHA.
soooooo...here goes! (tapi maaf, without photos lah nampaknya. sebab hakak jammed otak laki kasik soalan Matematik soh selesaikan nak study sesama katanya. Tak masal eh hakak pun kena terjebak revision sekalik walaupun orang lain yang sambung belajar!)


Ha tudia! Lama betul nak recover from breakdown.
Sebab tu bahaya bikin cik Paghah breakdown, dia nak recover memang liat sikit. *yes, as if the world revolves around you sahaja kan mek? pfft!*

Baiklah, memandangkan aku dah draft awal awal pasal event rafting aku November lalu, maka marilah catat journey kehidupan itu *gitohh!*

Let me recap, about a year ago, we did THIS. Nak jadi cerita, itulah first time aku merasa macam mana thrill white water rafting.
Dan selepas setahun, tarikh yang sama, dari agent (aku tatau nak panggil depa apa... hahahaha. member2 ye gak, tapi depa ni la yang organize perjalanan rafting aku last year and this year too) Percutian Jimat Saya yang sama, buat lagi trip rafting di Sg Kampar, Gopeng, by Radak Adventure (ha...iklan dua tiga dalam satu perenggan. nampak tau how happy this customer is with them? err...walaupun hakikatnya sapa je yang baca blog ni yang aku gigih nak promo sangat? kahkahkah #golonganmudahterhibur. *sendiri buat lawak sendiri gelak. kesian*)
Alkisah, trip ni nak jugak jugak join sebab nak cabar diri sendiri untuk overcome trauma setahun lalu itu. Kenapa trauma? Mau tidak....cuba kau redah sungai dari warna jernih tetiba jadi teh tarik dek kepala air, trauma tak trauma tak? Of course kau tak trauma sebab kau tak merasa. Mind you, sungai yang memang berarus deras is different from kepala air, though tahap arus tu sama, Jangan nak lawan mother nature sangat okay sayang. Allah marah hamba Dia yang sengaja membahayakan diri sendiri. kbai. Selain itu, memandangkan kepala yang mengatur trip kali ni asalnya encik...ehem...encik Tunang bersama bestfriend dia, kenkonon acah acah sweet lah nak surprise beliau, maka kawtim dengan partner beliau nak surprise birthday dia yang baru lepas bulan Oct tapi tak sempat sambut sebab memasing busy. Alih alih, encik Tunang tetap tak mampu join trip kali ni sebab kekangan kerja *i is sedey. T___T*  But nevertheless, aku tetap join the trip sebab hati memang meronta nak rafting lagi walaupun masih takut takut mwahaha. (sorry encik Tunang, keinginan nak rafting lagi tinggi dari nak sambut birthday awak hahahaha. kbai.)
Recap balik kejadian setahun lalu....okay. sorry sorry, aku memang obses dengan kejadian setahun lalu sebab crew Radak pun ingat tarikh tu sebagai Black November, apatah lagi kitorang yang meredah saat cemas macam tu.Dan selepas setahun baru tahu balik yang dorang regard the incident as Black November (Alhamdulillah, no fatal accident back then, cuma maybe some of us - us as in all the participants from all rafting operators at Sg Kampar then - were traumatized. Geng TTR 2 orang yang aku tau memang bebetul trauma, sorang tu memang follow trip rafting tapi refused rafting dah and the other one memang terus takut air, bawak gi snorkelling pun dia panic gila. Sian korang but it's okay, as long as korang sihat sejahtera up to date ^_^ ). Selepas setahun jugak la tahu bahawa semua crew; part time dan fulltime, orang kampung semua turun padang time kepala air mengganas 1 November 2014 dulu tu, standby tepi sungai untuk rescue mangsa hanyut whatsoever. *Mek terharu. #dramaqueen *

Okay sambung balik.

Selain saat cemas rafting bersama tempias kepala air setahun lalu itu (oh. terima kasih bro Asri sebagai guide kami dlu yang sempoi dan efisien!) , banyak memori yang ketika itu macam stress gila tapi bila cerita balik dah jadi macam drama komedi antarabangsa.

1. Kes seekor Mario (bukan nama sebenar. mampus aku kalau empunya badan baca blog aku ni HAHAHAHA), berkurang ketinggian gara-gara peserta panic boat capsized tertekan kepala beliau tenggelam ke dasar sungai

Sat sat. Kasi masa aku nak terbungkang gelak sat! Inside joke it is, sebab tu orang yang berada di lokasi sahaja akan paham betapa situasi ini menggelikan hati.


ok dah puas gelak. Sambung balik point seterusnya.

2. Kura-kura melintas.
Dalam dok excited memasing atas lori dari tapak perkhemahan ke start point...jap yang ni aku lupa start point rafting ke start point caving. Either way, time dok sesedap excited lori bergerak, tetiba lori berhenti. Rupa-rupanya kura kura tengah melintas. Epiknya, dia atas crossover lebuhraya juga la lori kitorang tu kena berhenti untuk beri laluan untuk kura-kura itu lintas. Alahai...

3. Risiko naik lori macam lembu korban meredah kampung dan hutan adalah, jaga jaga la kepala hang dari mencium pucuk2 daun pokok-pokok sepanjang jalan. Kes kami? Tudung Maria tersangkut kat dahan pokok. Nasib baik la aku jenis pakai tudung syria dengan inner magic aku tu, dan rezeki kot dalam pouch aku memang ada safety pin (haa...OCD macam aku memang kalau boleh satu almari aku akan standby), maka aku pinjamkan lah inner aku dan aku adjust tudung syria aku tu kasi terletak elok kat kepala aku.

4. Shuffle kerengga.
Selain risiko mencium pucuk pokok atau tudung tersangkut ke dahan, risiko rempuh sarang kerengga juga ada ye kawan kawan. ha kau! terpaksa jerit kat abang drebar lori untuk berhenti sekejap sebab semua menggelupur diserang kerengga. Epik lagi, lori berhenti kat crossover lebuhraya juga. Haihhh...memang publisiti murahan sungguh geng kami ni kan.

Baiklah. Mari beralih ke isi sebenar post kali ini.

Day 01.
Seperti tahun lepas, tahun ini pun camping juga. Disebabkan aku pun dah nak expired ration "powerbank" aku, maka aku join je camping, walaupun aku tak join aktiviti hari pertama itu, which is water abseiling. Ada sedikit isu dengan ketinggian, pulak redah air deras tuh ketika melawan isu ketinggian, kau rasa cik Paghah ni berani sangat? Lalalala. Maka sementara ahli ahli lain melayan waterfall abseiling dorang tu, aku dan akak aku serta geng lain yang sama kes aku, melayan mandi air terjun bawah tu. dok sedap fefeeling massage au naturale by the water, tuptupair kuat sangat sampai mampu menolak tudung aku....hanyut jugak inner aku tuh. Dem! Nasib baik takde boboys disekitar kawasan bersiram ketika itu. Gigih jugak kejar inner yang hanyut dibawa arus tuh. Padan muka, tahun lepas gelakkan Maria tudung tercabut, rasakan!
Selesai abseiling (dorang la, aku bersiram je), kami gerak kembali ke tapak khemah. Sambung bersiram kat sungai belakang tapak perkhemahan pulak. Selepas puas berendam dan bersihkan diri, layan BBQ dinner pulak. Habis dinner, organizer bikin sessi suaikenal. Acah acah suaikenal dah buat masa dalam perjalanan KL-Gopeng , ye la, ko nak travel sesama nak dok satu khemah, takkan takmau tau nama kawan-kawan baru ye dak? Maka malam tu sesi suaikenal proper sket, Ala... biasala tu, mengisi masa lapang program kan.
Memasing kenalkan diri, ada promote diri. Peserta camping kali ni ramai gegurls nampaknya. Ada boboys pun untung sebab abg dreba van kami ngan dua boboys yang saja join nak camping sambil roadtrip depa. Al faham faham sahajalah bila majoriti gegurls kan, ganas macam mana pun bila gather sesama gegurls, memang riuh lah. Siap ada yang awal-awal intro diri bagitau tujuan sebenar join event ni sebab nak cari jodoh. hahahah Comel jek!
Aku mula dah seriau dah dengar perkataan tu. Aku tau aku mesti jadi bahan selepas tuh.

"Serius? Haaaa jangan risau, kita ada success story kat sini. Trip sama, operator sama, kem sama. Silakan cik akak kita baju putih ni kongsi success story!"

HAMBIK! Impian ku jadi kenyataan! -.-'
Sudah! Aku malas cerita panjang part ni sebab ternyata aku tadah muka setebal 13 inci maintain cool. konon.
Selepas sesi ice breaking katanya, kami lompat dalam van dan bergerak ke Cafe Gopeng Guesthouse, terletak berdekatan stesen bas Gopeng. Lepak menikmati keindahan ciptaan yang diberi nama DESSERT! muahahah! Recommended jugalah sebab the food was all nice. Perhaps because they made it with love. Chiaaaa. Kemaen kipas. Agak-agak kalau tokey GGH cafe tuh jumpa promo sekerat dalam post aku ni, dia mau dak kasik diskaun next time aku bertenggek kat kedai dia? AHAHAHAHAhambar.
Sepulang kami ke campsite, niat di hati nak je join campfire. Gila kau, part paling best time camping adalah tak tidur dan jadi burung hantu sembang sampai lebam depan ungun api lah!
Apakan daya.
Ada syaitan bertenggek atas kelopak mata ini. Mata dah layu sangat, badan dah agak kelembikan.
I really didn't want myself to be tired while i go for my rafting session the next day. Sebab untuk aku, aku menganggap rafting ni sebagai sukan, sama seperti long distance running aku.
Rehat yang cukup amat penting untuk aku stay alert dan fit during perjalanan aku itu. Tambah tambah nak mengulang pengalaman yang entah sama seperti setahun lalu itu atau pengalaman yang lebih mematang. Gituh. So, off i went, but tidur aku tidak berapa nyenyak lah pulak. But oh well, it was just nice though.

Day 02.
Setahun lepas, tepat setahun yang lalu, tarikh yang sama adalah tarikh yang pertama kali hakak bertemu tunang hakak tapi masa tu hakak dengan dia tidak bersembang pun pertama kali aku merasa apa itu white water rafting. Mari aku imbas kembali situasi setahun lepas itu.
Crew di Kem Radak semua sangat ingat kejadian setahun lalu itu, sehingga depa gelarkan kejadian itu sebagai Black November. Kepala air yang agak ganas melanda 1 November 2014 itu, di kala kami masih separuh perjalanan rafting kami. Alhamdulillah, we survived. But some of us was traumatized till now. Dan kerana kejadian itu, aku sedikit saspen bila mana malam sebelum aku tidur tadi tu ada sedikit renyai. Aku tekad dah, kalau pagi ni hujan, aku bertenggek tepi sungai, bro. Burn fees tuh burn lah. Tapi Alhamdulillah cuaca tenang pagi itu.
Kali ini, aku satu boat lagi dengan Nana dan guide kami adalah Pa Lee. Alahai comel je lah encik Pa Lee ni weh, tapi aku yakin dengan dia, maka kurang sikit lah gemuruh hakak ketika itu. 
Baiklah, meh aku spoil sikit perangai para operator wwr ni, depa memang suka merancang keterbalikan raft kita. Al kisah, boat kami capsized awal sikit daripada rest point yang depa rancang. Ketika boat terbalik itu, jujur la aku tetap gemuruh tapi aku cepat cepat kumpul balik semangat buang segala memori hitam tahun lalu dan cuba sedaya upaya menjadi kerang yang terkapai di permukaan sungai. Lantak pi lah rupa macam mana dah asal aku tak terbenam didasar sungai hahahha.
Sempat jugak aku jeling rakan sesampan yang sedikit cuak terjerit, ku jadikan bahan untuk aku gelakkan (sorry darling, terpaksa diknon, hakak tergelak sikit sebab hakak terbayang cenggitu rupanya orang tengok aku terkapai ni, macam hapa). Ye, dalam sukan white water rafting ni *gituuuh.  Fefeeling ahli sukan pulak dah kau Paghah*, the professional guide will save you dalam situasi apa pun, kita hanya perlu stay calm supaya lebih mudah mereka nak rescue kita ye adik adik. Abam guide dah tarik kau ke bot pun, kau jangan la panik lagi, help yourself up onto the boat, bukan terkitai kitai kaki macam katak tersangkut kat batu *what what? bukan. aku tak cakap pasal diri aku yang terkial kial melompatkan diri kembali dalam bot. read: in denial*
Memandangkan bot kami dah terawal sikit capsized, maka abam guide pun tak la membuihkan kami di lokasi terancang. Fuh! Maka kami rehat di checkpoint sambil dada ku sedikit senak mengimbau kenangan "teh tarik" tahun sebelumnya itu.
Selepas puas berehat, kami meneruskan perjalanan. Pada satu point tu, boleh pulak Seha tercampak keluar dari bot secara solo. Adoih lah. In fact, aku pun hampir jugak tercampak (acara paling aku tak gemar adalah acara tercampak secara solo, kalau the whole bot takpa HAHAHAHAMpeh), tapi Alhamdulillah aku sempat lock kaki aku dalam bot. Fuh! 
Disebabkan mereka kurang crew, maka bot-bot kami take turn gerak, supaya semua bot dapat coverage, abam abam guide take turn jadi photographer kat jeram jeram yang drop.
Satu je aku nak cakap, biadap betul depa ni panggil boat kami Geng Boat Sado Mendap. Kuajjaq hangpa na... Hakak sabar je dik. Hahahaha. *pasrah*
Dan selepas itu, perjalanan tiba di final checkpoint tanpa perlu melalui detik cemas seperti Black November itu (i might sound overreacting but oh well, i still think it is scary, when your fellow friend sampai pecah helmet ketika dibawa arus, kau tak rasa syukur sangat helmet kau masih in-tact time tu?)

Setelah tamat aktiviti rafting, kami pun makan tengahari dan sambung berendam macam badak air di sungai berdekatan camp site. Siap-siap packing mandi segala, hujan pun turun. Lebat. dan makin lebat.
Dalam dok menanti hujan sedikit reda, kami duduk bersembang sambil ada yang masih bersiap mekap segala. Sambil tu perhati keliling, rupanya ada juga trip petang (not our group lah tapi). 
OKAYYY! Hujan lebat koooot. Biaq betoi depa ni? Hakaaaaak yang saspen dik. 
Mana tidak, hujan tu lah antara titik permulaan kejadian kepala air itu. Aku mampu berdoa je untuk peserta yang sesi petang tu. Ye adik adik, kita doa je walaupun untuk orang yang kita tak kenali. Spread the love, not hatred okay sayangs!
Dah elok distribute segala sijil semua peserta, dah parking elok elok diri dalam van yang sedang ready nak pulang ke KL, tiba tiba riuh si Seha dok sebut crew dan orang orang kampung sedang standby dia sepanjang sungai. Sejak kejadian Black November, crew dan orang kampung dah memang ambil iktibar dan create group yang akan make everyone turun padang sekiranya similar event ever occur again. Semua kem dan orang kampung akan alert dan standby untuk rescue. Mendengar keriuhan itu, aku dengan spontan gigih lompat keluar balik meredah bag yang dah disusun tu untuk lihat arus sungai. Aku dan Nana meluru ke tebing sungai nak imbau kembali kenangan lama. Sempat juga kami sembang dengan abang kem Radak yang sedang standby ketika itu. And of course they can relate why Nana and i reacted like that upon hearing the roaring of the stream, because they themselves have seen how fierce the mother nature was a year ago, thus the name Black November.
Yes, my dear, warna sungai berubah. Walaupun tidak sekeruh arus sungai yang kami alami itu.
Dan ye adik adik, tolong jangan nak feeling adrenaline junkie sangat nak mencabar mother nature okay. Hakak tak kesah kalau arus sungai itu memang naturally level 4 or 5, tapi jangan kau samakan level 4 or 5 itu dengan kejadian kepala air yang meningkatkan arus level 2-3 kepada 4 or 5 sebab kepala air is really something you wouldnt want to mess with. Pretty please, darling, Allah marah kalau kita sengaja meletakkan diri kita dalam suicide mode begitu okay. I repeat, arus DERAS is different compared to KEPALA AIR. Faham apa hakak bebelkan ini? Kalau tak paham, kau datang sini hakak nak tenyeh sikit dahi kau tu!Kbai!

Setelah puas imbau kenangan sipi sipi, kami pun gerak pulang. Singgah sebentar di Kellie's Castle sekadar bergambar di hadapan Kellie's Castle's entrance sebab tak kuasa nak masuk, energy bar dah sipi sipi jah tinggal. Puas bergambar, sambung perjalanan tapi singgah Yik Mun Cafe di Tanjung Malim, masing masing lapar beb. Redah jem di KL serba sedikit dan we're off to bed.

Thanks my dear friends for another unique experience in White Water Rafting.
Too bad encik tunang tak dapat join sebab beliau tak dapat cuti.
Tapi baguih gak dia takdak, kalau tak confirm hakak jenuh tadah muka dan telinga jadi bahan usik HAHAHAHA. 

To conclude, Alhamdulillah, pengalaman kedua rafting ini sedikit sebanyak memulihkan kembali darah gemuruh menghadap arus sungai dek Black November itu. I really wished my TehTarikRafting gang could have join us this time around but oh well, memasing ada komitmen ketika itu.
Rindu korang lah woii! Group Whatsapp dah suram, tak seperti masa kita baru balik dari rafting itu hari, riuh! Siap lepak sesama reramai. But oh well, aku doa kalian semua dalam lindungan Allah selalu. You guys are one of the best moments in my life and i thank Allah so much for giving me chance to meet all of u. We may not talk to each other as much anymore, but my prayers are always with you. Take care friends.

Dah kenapa perenggan penutup berbunyi sayu pulak ni woi?

Yang Dah Berani Sikit Ngadap Air,
Farah Diana.